19 februari 2011

Waarom is het woord scheet meetal positief bedoeld?

Naar aanleiding van een andere blog over haringen die communiceren via scheten zat ik nog even door te denken over dit onderwerp. In de spreektaal, en zeker in Amsterdam, is het een vrij normaal woord. "Zeg scheet, pak jij effe een pilsje voor me" Oké, niet erg gezellig misschien maar het woord scheet is zeker niet negatief bedoeld. Ook bij pasgeboren baby's, bij kleine lieve puppy's roepen we uit "wat een scheetje!"

Het is eigenlijk wel raar dat we iets positiefs, iets liefs bedoelen en dat we dan het woord scheet gebruiken. Een scheet ruikt toch vies! We lachen mensen uit die per ongeluk in het openbaar een windje laten en toch noemen we een puppy al snel een scheetje. Veel logischer zou het zijn om bijvoorbeeld te zeggen ach, wat een kusje. Een kusje heeft voor mij een positievere associatie.

Nog een weetje waar niks aan hebt maar wel leuk om te weten: 14 scheten per dag is gemiddeld voor een mens.

Diepvries pizza Casa di Mama

Vandaag was een drukke dag dus ik had geen zin om serieus te koken. In de supermarkt zijn legio oplossingen te koop voor dit soort dagen dus ik loop mijn buurtsuper binnen en grijp naar de Pizza di mama, dat is een pizza zoals je moeder hem maakt denk ik dan.... Mijn moeder had diepvries pizza's met bodem van karrrtoooon (ken je die reclame nog?) Ik ga er maar vanuit dat niet mijn moeder aan de wieg heeft gestaan van deze pizza, maar de gezellige italiaanse moeke uit de reclamespot van Dr. O.

Afijn, ik naar huis, ruk de doos open en daar is de pizza, plasic eraf , kartonnen bodem wegdoen, bakpapiertje laten zitten. Oven heet voorverwarmen, even wachten, nog even wachten, pizza! Smaakt best goed is niks mis mee, maar de verpakking is wel bijzonder naar mijn idee. Volgens de FAQ van Dr. O. is dat bakppapier om je oven schoon te houden. Klinkt handig slaat nergens op volgens mij. Stel nou dat er zoveel kaas op zou zitten, dus ook op de rand wat niet het geval is, dan zou het van de pizza af kunnen lopen maar dan heb je weinig aan een bakpapiertje wat exact de maat van de bodem heeft, dan gaat het er alsnog naast. Het is niet aan de orde want er loopt niks af, er zit geen kaas of tomaat aan de buitenkant. Dat laatste is trouwens geen kritiek op de pizza, een randje waar de pizza goed kan vasthouden zonder dat je met je tengels in de bloedhete kaas zit is prima.  

Dan de katonnen bodem onder de pizzabodem en het bakpapiertje. Wat daar de bedoeling van is is mij ook niet duidelijk, het is een plakkerig stuk karton en er zitten miniscule gaatjes in. Je moet er niks mee doen, alleen weggooien. Waarom krijg ik het dan? De FAQ geeft er geen antwoord op. Wie het weet mag het zeggen.

Nou ja, ik zit weer cynisch te doen. De smaak was voor een diepvriespizza best goed, het is zo klaar dus wat dat betreft krijgt Dr. O. een complimentje. De observeerster snapt alleen niks van de verpakking.

Roze koek met luis

Gisteren had ik een leuke discussie met een collega. Ik zat een roze koek te eten en ze vertelde dat ze die niet meer lustte sinds ze wist dat er luizen in zaten. Ik kijk haar met grote ogen aan, luizen??? Ja in dat roze laagje weet je dat niet? Ik zal de laatste jaren wel onder een steen hebben geleefd maar voor mij was het nieuw.

Ik geloof niet zomaar alles dus toch even op zoek... Er zit wel een kern van waarheid in. De roze kleur komt van E-nummer 120. Dat klinkt als iets chemisch uit de fabriek maar het is ook wel bekend als karmijn. Karmijn komt dan weer van een schildluis, dus ja er zit wel luis in die glacé. Wil je het precies weten dan kan de wikipedia even lezen. Zit je nu te gruwelen dan moet ik helaas melden dat het in heel veel producten zit. Campari en rode M&M's zijn daar voorbeelden van.

Ik heb even zitten denken of de koeken nu in de ban gaan bij mij. Het antwoord is nee, ze smaken nog steeds lekker, het haalt helemaal het middelbare-school-gevoel naar boven. Ik eet denk ik toch liever iets natuurlijks dan iets uit een fabriek. 

Nog een laatste overpeinzing: hoe doen vegatariers en veganisten dat? Je zou denken dat er niks dierlijks in zo'n koek zit, of in je glas campari, maar het is dus wel zo. Dat weet ik nu voor dat ene nummer maar al die andere E-nummers zeggen mij niks. Zouden ze die allemaal bestudeerd hebben? ps. ik val geen enkele vegetarier aan hoor, eet die koek lekker op. Ik heb wel bewondering voor dat soort principes.

Nationale complimentendag, nu vast oefenen

Elk jaar op 1 maart is het nationale complimentendag. Je kan wachten tot 1 maart maar je kan ook alvast een beetje gaan oefenen. Ik neem het me elk jaar weer voor: minder cynisch zijn en als iets goed gaat, je bent blij met iemand, zeg het dan ook eens.

Vandaag gingen de complimenten naar de cassiere, ik had iets gekocht en het was 2 halen, 1 betalen maar dat had ik niet gezien, ik loop wel vaker als een blind paard door de supermarkt met mijn boodschappenkar.
Ik stond al klaar met mijn pin-pas in de aanslag maar de cassiere maakte me even attent op de speciale aanbieding: of ik misschien nog zo'n pakje wilde, hij was tenslotte gratis. Maar natuurlijk wil ik dat, ik ben gek op gratis boodschappen!

Mooi moment om mijn goede voornemen tot uitvoer te brengen "ah, stom van me ik had die aanbieding helemaal niet gezien, bedankt voor de tip!" Zo simpel en ook gratis trouwens. Gewoon even zeggen dat je blij bent met iemand. Ik blij met gratis pakje, zij ook een tevreden glimlach op haar gezicht... zo simpel. Iedereen heeft een schouder die af en toe wel een schouderklopje kan gebruiken. Zelf ben je toch ook blij als je een complimentje krijgt?

Laten we met z'n allen vast gaan oefenen voor 1 maart, dat maakt het leven een stuk aangenamer.

Meer weten over de nationale complimentendag?